Szoftver Hírek

A Kaspersky Lab levélszemét témában végzett mérései szerint idén augusztusban 1,2%-kal nőtt a veszélyes levél-mellékletek, elsősorban a .ZIP archívumba csomagolt fertőzések aránya az előző hónaphoz viszonyítva.

Ez a növekedés részben a 2011. augusztus 8-11. között lezajlott nagyszabású Agobot, FraudLoad és Yakes.cap trójai hátsó-ajtó támadásoknak tulajdonítható. Sajnálatos, hogy a hamis UPS, FedEx és DHL csomagküldő értesítések terjesztésén alapuló, közel két éves trükkel a spammerek még mindig képesek megfertőzni a figyelmetlen felhasználók nagy hányadát.

Augusztusban említést érdemel egy olyan fertőző spam is, amelyet amerikai rendőröktől érkező fizetési felszólításnak álcáztak a hackerek. A szöveg szerint a gyorshajtáson ért netezőnek meg kell nyitnia, ki kell töltenie és a postázáshoz ki kell nyomtatnia egy űrlapot, amellyel igazolja a városi bíróság számára, hogy elfogadja a pénzbírságot és nem tart igényt tárgyalásra - a mellékletben azonban valójában a FraudLoad trójai letöltő program található.

A levélszemét-küldő országok augusztusi TOP10-es listája:

  1. India (15,6%)
  2. Indonézia (11,7%)
  3. Brazília (9,24%)
  4. Peru (6,0%)
  5. Ukrajna (5,8%)
  6. Dél-Korea (3,6%)
  7. Kolumbia (3,6%)
  8. Tajvan (3,2%)
  9. Olaszország (3,1%)
  10. Thaiföld (3,0%)

Forrás: Vírus Híradó