Szoftver Hírek

A Kaspersky Lab ehónapban is elkészítette spam-statisztikáját, amelyben most is előfordultak érdekességek.

A spammer-tevékenységgel kapcsolatos főbb adatok 2011. május hónapban:

 • A spam legmagasabb részaránya hónapon belül 91,4% (május 29-én)
 • A spam átlagos havi részaránya a levél-forgalomban 82,9% (+2,1% növekedés)
 • A spam legalacsonyabb részaránya hónapon belül 72.4% (május 7-én)
 • A vírusos levelek átlagos részaránya 4,1% (+0,45% növekedés)
 • Az adathalászat átlagos részaránya 0,02% (-0,01% csökkenés)

A Kaspersky által begyűjtött adatok alapján általánosságban elmondható, hogy az előző hónaphoz képest a mért értékek a legtöbb területen csak kevesebb, mint egy százalékot változtak, ami arra utal, hogy idén év közepére a spammelés és az ahhoz kapcsolódó kiber-bűnözői tevékenységek intenzitása stabilizálódhat. Mindazonáltal májusban is történtek érdekes események a levélszemét és a világpolitika területén, amelyek úgy tűnik összefüggésben állnak.

Osama bin Laden halálát például a spammerek is kihasználták. A hírre a kártevő-terjesztők és a netes csalók reagáltak elsőként, majd a hamis gyógyszereket árusító üzletek, végül pedig a földrajzi témájú átverések következtek. Ezek korábban "ufó-leszállóhelyek" és titkos katonai bázisok megtekintését ajánlgatták a Google Earth világtérkép-rendszerben, most azonban a terrorista villa műholdképe lett a sláger, amelynek linkjére kattintva általában kamu antivírus programmal fertőzhetjük meg a gépünket.

Az Al-Kaida csoport lefejezését a nigériai 419-es csalók sem hagyhatták szó nélkül. Levelükben azzal ijesztgetik a címzetteket, hogy hamarosan őrizetbe veszik őket, mert a Laden-házban talált iratok szerint számlájukra nagy összeget utalt át a terror-szervezet. A címzettnek az amnesztia elnyerése érdekében együtt kell működnie a pénz továbbítása során, így a több millió dollár egy részét akár meg is tarthatja magának, ígéri az átverés, amelyhez hasonló, előleg-fizetésre épülő módszerrel már sokakat kifosztottak a netes csalók.

A legtöbb spamet kibocsátó országok májusi top 10-es listája:

 1. India (11,35%)
 2. Dél-Korea (7,1%)
 3. Brazília (6,9%)
 4. Olaszország (4,2%)
 5. Orosz Föderáció (3,9%)
 6. Vietnam (3,4%)
 7. Indonézia (3,4%)
 8. Nagy-Britannia (3,3%)
 9. Lengyelország (2,9%)
 10. Kazahsztán (2,4%)

Forrás: virushirado.hu