Szoftver Hírek

A Mozilla egy szabványos és teljes mértékben nyílt operációs rendszert készít okostelefonokra.

A napokban jelentették be, hogy hivatalosan is elindítottak egy projektet, amelynek célja, hogy egy webalapú mobilos operációs rendszert fejlesszenek ki. A koncepciót ismertető Andreas Gal elmondja, hogy a Boot to Gecko (B2G) a nyitott weben felhasználható, abszolút önálló, teljes operációs rendszernek szánják. Az OS alapja a Gecko motor, de szerepet kapnak benne az Androidból ismert elemek is.

A teljesen nyílt forrású környezetben készülő B2G vadonatúj API-kat kap, hogy a mobilos területen szükséges feladatok ellátására (telefonálás, sms, kamera, USB-csatlakozások, Bluetooth, NFC stb.) alkalmas legyen. A fejlesztés várhatóan évekig fog tartani.

A fejlesztők elsődleges motivációja, hogy visszaszorítsák a cégekhez köthető fejlesztéseket, amelyek szerintük szűkítik a felhasználók lehetőségeit, és a webre támaszkodva egy olyan nyílt rendszert hozzanak létre, mely mindenkinek mindenhol ugyanolyan magas minőséget nyújt. Ennek érdekében a B2G forráskódja valós időben jelenik meg, hogy minél tágabb körben és minél hamarabb tökéletesíthessék a rendszert.