Szoftver Hírek

A Google a várakozásoknak megfelelően a San Franciscóban megrendezett I/O 2011 fejlesztői konferencián ismertette a Chrome OS platformot.

A Google elmondása szerint a direkt a Chrome OS-hoz készített „netbookokon” az operációs rendszer villámgyors, a rendszer a gép bekapcsolása után 8 másodperccel már használható is. A felhőalapú megoldásnak köszönhetően a felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait látja majd, ezeket a Chrome OS szinkronizálja a user által használt különféle számítógépek és eszközök között.

A rendszer a Google szerint rendkívül biztonságos is. A notebookokban hardveres biztonsági chip található, minden felhasználói adat titkosítva van, és maga a Chrome OS egy csak olvasható memóriaterületen fut. Minden induláskor ellenőrzi, hogy belenyúltak-e a kódjába, és ha igen, az interneten keresztül helyreállítja magát. Ugyancsak a biztonságot szolgálja, hogy a rendszer alapját adó alkalmazásban, a Chrome böngészőben az egyes lapok külön sandboxban futnak.

A Chrome OS lényege, hogy az alkalmazásokat a böngészőben futtatja, azaz folyamatos internetkapcsolatot igényel, de ez nem jelenti azt, hogy internet-hozzáférés nélkül a gép és a rendszer használhatatlanná válna. A Google által kínált alapszoftverek közül több működik offline módban is, ahogy a Chrome Web Store-ban elérhető alkalmazások egy része is.

A bemutatón arra is fény derült, hogy a browser mellett része a rendszernek néhány megkerülhetetlen lokális alkalmazás is, például a letöltött tartalmak kezelésére szolgáló egyszerű fájlkezelő és a médialejátszó.