Szoftver Hírek

A napokban derült fény arra, hogy a Google Maps megkapja a MapsGL jelzőt.

A Google ezzel a hírrel jelentette be az első nagyobb projektet a WebGL életében, vagyis hogy a rendkívül népszerű Google Maps rendszert terjeszti ki a WebGL képességeire. A MapsGL még kezdetleges kódot tartalmaz, így a rendszer hivatalosan csak kipróbálható fázisban van, de a képességei tényleg kifejezetten értékesek.

A MapsGL-nek természetesen követelményei is vannak, így akkor is megmarad a régebbi kód, amikor a WebGL-re épülő verzió végleg elkészül. Az új felülethez egyébként legalább Chrome 14 vagy Firefox 8 böngészőre van szükségünk. Operációs rendszer szintjén pedig a Google a számítógépekhez Windows 7-et vagy Vistát ajánl, de megfelelnek az újabb Linux disztribúciók is, Mac-ek esetében Snow Leopard 10.6, vagy Lion 10.7 szükséges.

A grafikus vezérlő szempontjából elméletben bármilyen DirectX 9.0c API-t támogató megoldás megfelel, amelyhez van aktív szoftveres támogatás, de itt komolyabb támogatásra kell gondolni, különben a működés nem biztosított. A Google az Intel GMA 3100-at és 3150-et emeli ki, mint nem kompatibilis termékeket, de nyilván más megoldásokkal is lehet majd probléma. Ami biztos, hogy az AMD és az NVIDIA friss driverei, és az általuk támogatott hardverek tökéletesen megfelelnek az MapsGL igényeinek.

Forrás: szoftver.hu