Szoftver Hírek

A Google böngészője, a Chrome béta-verziója ma jelent meg több mint 100 országban. A ma kibocsátott tesztverzió még messze van a véglegestől, elsősorban arra szánják, hogy minél több visszajelzést kapjanak, amelyeket felhasználhatnak a fejlesztés során. Egyelőre még csak a windowsos változat létezik, de már dolgoznak a linuxos és a maces verzión is.

Az értesülések szerint a Google Chrome a Gears projekt eredményeit ötvözi a nyílt forrású WebKit megjelenítő motorral, ezenkívül a sebességnövelés érdekében egy dán csapat által fejlesztett JavaScript virtuális gépet, a V8-at is tartalmazza a böngésző.

A fejlesztők azt ígérik, hogy megoldják a mind több fül megnyitása által mind jobban leterhelődő memória problémáját, azaz minden fül külön fut, és így az egyiknél adódó probléma nem érinti a többit, így növelve a Chrome stabilitását. Az ígéretek szerint a böngészőben megjelenő fülek kezelése is más lesz, mint a megszokott, a címsor fölé, az ablak felső részére kerültek. Az „omnibox” nevű eszköz a keresési javaslatok feldobásával igyekszik könnyíteni a böngészést. Az Operától felvállaltan sokat tanultak, például a privát böngészést, valamint a gyorstárcsázás egy speciális változatát vették át. A káros oldalak elleni védelem pedig magától értetődő.