Szoftver Hírek
A Mozilla az Apple-lel verseng a JavaScript végrehajtását felgyorsító megoldások fejlesztésében, vagyis kijelenthetjük, hogy elkezdődött a motorverseny.

A Mozilla közel két hónapja dolgozik egy olyan futásidejű fordító fejlesztésén, amely drámai mértékben képes felgyorsítani a Firefox JavaScript-futtatási sebességét. A TraceMonkey-nek keresztelt motort a múlt héten integrálták a program 3.1-es tesztváltozatának kódjába. Az első szintetikus teszteredmények azt mutatják, hogy egyes benchmarkokban az új, még korai tesztfázisban lévő fordítóval is több tízszeres gyorsulás érhető el a Firefox 3.0-hoz képest.

A Mozilla szakemberei úgy vélik, a programozási nyelvet kizárólag azért nem használják komplexebb webes alkalmazások fejlesztésére, mert a JavaScript-interpreterek gyenge teljesítményt nyújtanak, azaz a programok végrehajtása túl lassú. Ezért a problémát a gyökerénél próbálják meg kezelni. A végrehajtás gyorsításához használt tracing lényege, hogy a fordító a virtuális gép által végrehajtott bájtkódban gyakran teljesülő visszafelé mutató elágazásokat keresve azonosítja a ciklusokat, majd az interpreter által ott végrehajtott lineáris utasításszekvenciát fordítja le, így a következő előfordulásnál már a lefordított program hajtható végre. A tracing-optimalizáció különösen a dinamikus nyelvek esetében hatékony.

Az új motornak köszönhetően a felhasználók a JavaScript-végrehajtás látványos javulására számíthatnak a várhatóan az év végén vagy a jövő év elején megjelenő Firefox 3.1-ben. Például a fényképek valós idejű manipulálása is megoldható lesz a böngészőben, élvezhető sebességgel.A Mozilla riválisa az Apple ugyancsak dolgozik a JavaScript-végrehajtás sebességének javításán. A vállalat júniusban számolt be arról, hogy új értelmezője, a SquirrelFish 1,6-szor jobb teljesítményt nyújt, mint a Safari 3.1-ben lévő amúgy is gyors interpreter. A Mozilla szerint viszont a TraceMonkey az új Apple-motort is lekörözi, ugyanis már most is 2,5-szer gyorsabb annál.