Szoftver Hírek

Hét biztonsági rést foltozotak be az Opera böngésző új változatával, ebből a legtöbb, hét darab a windowsos, hat a linuxost és öt a MacOS X operációs rendszerhez fejlesztett változatot érintette.

A gyártó a hét első felében adta ki az Opera webböngésző legfrissebb biztonsági frissítését, amellyel összesen hét sebezhetőségi pontot számoltak fel a programozók. Egyes biztonsági rések a cég ötfokozatú skáláján a legerősebb, "különösen súlyos" besorolást kaptak, egyről viszont a besorolásán kívül szokatlan módon gyakorlatilag semmilyen információt nem közöltek a fejlesztők. A frissítés telepítésével a böngésző szokás szerint verziószámot is lép, a legújabb a 9.52-es számot kapta.

A norvég cég az érintett hibajavítás listázásánál mindössze annyit említ, hogy a biztonsági rést kihasználó oldalak kártékony kódokat futtathatnak a felhasználó számítógépén. Továbbá a programozók befoltoztak egy különösen kritikus besorolású hibát a böngésző windowsos verziójának protokollkezelő moduljában, emellett több kevésbé kritikus sebezhetőségre is megoldást találtak, valamint javítottak még néhány, a kezelőfelületet és a beépített e-mail klienst érintő nem biztonsági hibát is. A frissítés telepítése után stabilabbá is válik az Opera webböngésző, így a Gmail levelezőrendszer használata is problémamentesebb, valamint csökkent a memóriaigénye az integrált BitTorrent kliensnek.

Legutóbb egy június végén publikált jelentés hívta fel a figyelmet arra, hogy a böngészők egyre kedveltebb célpontjai a webes támadásoknak, és bár a szoftvergyártók rendszeresen jelentkeznek frissítésekkel, javításokkal, ezeket a felhasználók nagy része csak később telepíti. A Firefox felhasználói a leginkább biztonságtudatosak, a felmérés szerint a nyílt forrású böngészőt használók 83 százaléka az éppen elérhető legfrissebb verzióval böngészett. A Safari-t használók körében ez az arány 65 százalék, az Opera esetében 56 százalék, az Internet Explorernél pedig már csak 47,6 százalék, vagyis gyakorlatilag a Microsoft böngészőjét futtató gépek több mint fele sebezhető.