Szoftver Hírek

A Google Sky segítségével a világűrben kalandozhatunk. Eddig a Google Earth virtuális világtérképpel az űrből vizsgálhattuk a Földet. A Google újdonságával mostantól a Földről is tanulmányozhatjuk a világűrt.

A mai naptól elérhető a közkedvelt szoftver újdonsága, amelyben a Sky gomb lenyomásával fordíthatjuk meg a nézőpontot. A világűrben 200 millió galaxis 100 millió csillagját tanulmányozhatjuk nagy felbontású felvételeken, amelyeket hat kutatóintézet gyűjteményéből ollóztak össze. A felvételeken számos további információ is megjeleníthető, többek közt a csillagképek, a Hubble űrteleszkóp által készített fotók, a bolygók és a Hold mozgása, és a csillagok életciklusának állomásai is. A világűrben éppúgy kereshetünk, mint a Föld felszínén, és mash-upok hozzáadására is hasonlóképpen van lehetőségünk.

A Google Sky megjelenése nem az első alkalom, hogy az internetvállalat kimerészkedett a világűrbe. Tavaly márciusban indították el a Google Mars oldalt, amelyen a vörös bolygó felszíne tanulmányozható, míg a Google Moon segítségével a holdra szállások helyszíneit tekinthetjük meg. Ezen két szolgáltatás a NASA által átadott adatokra és felvételekre épül, ugyanis a Google az amerikai űrkutatási hivatallal tavaly decemberben írt alá együttműködési megállapodást.