Szoftver Hírek

Magyarországon az Adverticum legutolsó, augusztus eleji jelentése szerint az internetezők 48,9 százaléka használ Firefoxot és ennél kevesebben, 46,8 százaléknyian Internet Explorert.

Ugyanakkor a Firefox használók aránya úgy néz ki, hogy a 48,9 százalékból mindössze 11 százalék a hármas verzió részaránya, 36 százalék Firefox 2-t, míg a maradék 1,8 százalék még régebbi Firefox böngészővel rendelkezik. Ezért a Mozilla aggresszív kampányba kezdet, ezen az arányon szeretne fordítani, hogy egyre többen használják az új FF3-at. Ez viszont nem biztos, hogy sikerülni fog, hiszen az Internet Explorer esetén is fele-fele azok aránya, akik áttértek a 7-es verzióra és akik megmaradtak a 6-osnál.

A Mozilla többféle módszerrel igyekszik motiválni az internetezőket, hogy a korábbi verziók helyett térjenek át végre a Firefox 3.0.1-re: az üzenetet egyrészt ilyen tartalmú kreatívokkal is igyekeznek majd eljuttatni, de a Firefox 2-t használó internetezők számíthatnak arra, hogy emlékeztető üzenetek sora támadja majd meg őket a közeljövőben.

Aki még nem tért át a legújabb generációra, az számíthat arra, hogy a szoftver egy felugró ablakon keresztül felajánlja a frissítés lehetőségét, amelyet el lehet halasztani 24 órával, vagy pedig el lehet utasítani. Az elutasítás viszont nem jelent végleges nyugalmat, hiszen a böngésző időről-időre újra megpróbálja majd meggyőzni a felhasználót.

Végezetül, ha ez sem lenne elég, a Mozilla bejelentette, hogy idén decembertől hivatalosan megszüntetik a Firefox 2 támogatását. Ezáltal is arra késztetik a felhasználókat, hogy frissítsék böngészőjüket, hiszen egy nem támogatott, nem frissített szoftver, amelyhez nem készülnek el az újabb és újabb biztonsági résekhez befoltozó javítások, egy idő után képtelen ellátni biztonságosan a feladatát.