Szoftver Hírek

Az Apple hivatalosan is bejelentette nemlineáris videószerkesztő szoftverének legújabb generációját, a Final Cut Pro X-et, valamint a kapcsolódó alkalmazások következő verzióit, a Motion 5 vizuális effektus és a Compressor 4 professzionális enkódoló programot.

A program megjelenését igen vegyes fogadtatás övezi, a videós világ fórumain heves viták folynak arról, hogy vajon ez lesz-e a megfelelő továbblépés a videószerkesztés területén. Az Apple ugyanis a Final Cut Pro X-et nem a korábbi verzió folytatásaként adja ki, hanem egy új koncepciót követő, a korábbi Final Cut Pro fájlokkal inkompatibilis szerkesztőt adott ki. Ez abban is megmutatkozik, hogy a szoftver korábbi verziójáról nem lehet frissíteni, vagyis ez egy teljesen új alkalmazás.

A professzionális iparban korábban használt szerkesztési módszerek és tapasztalatok újragondolása bizonyára sokakat eltántorít majd a váltástól, hiszen már jól bejáratott és kidolgozott munkamódszereken kellene változtatni. Ugyanakkor nem kizárt, hogy az Apple új workflow filozófiája a kezdeti idegenkedést és a hibákat legyőzve valódi sikertörténetté növi ki magát.

Forrás: szoftver.hu