Szoftver Hírek

A fejlesztők ígérete szerint a Flash Player új verziójával akár egy okostelefon, vagy egy gyengébb processzorral ellátott netbook segítségével is streamelhetők majd h.264 tömörítésű videók.

A Flash Player 10.1 az első olyan böngészőbe beépülő szoftver az Adobe kínálatában, amelynek célja, hogy az Open Screen projekt keretén belül több platformon is ugyanazt a látványt és funkcionalitást valósítsa meg. Az Adobe szerint a 2010-től több népszerű operációs rendszerhez, illetve okostelefonos platformhoz elérhető Flash Player 10.1 a fejlesztők munkáját is meg fogja könnyíteni.

A 10.1-es verzió egyik legfontosabb újítása a rendszererőforrások és a processzorterhelés jelentős csökkentése lesz, amelyet úgy érnek el, hogy a számítási feladatok egy részét a GPU veszi át, amivel lehetővé válik például, hogy megfelelő grafikus chippel felszerelve akár egy netbook is képes lehessen YouTube HD adások visszajátszására.

Az új Flash Player-ben megjelenik a több iparági szabványra építkező nyílt formátum, a Zeri, amely lényegében a Flash Media Server 3.5 egyfajta, HTTP-streaminget támogató alternatívája lesz. A továbbfejlesztett Flash Player emellett a multitouch bevitelt is támogatni fogja, valamint kihasználja a mobiltelefonokba épített gyorsulásérzékelő nyújtotta lehetőségeket is.

Az október elején bejelentett új Flash Player egyelőre Windows, Mac és Linux platformokon próbálható ki, a GPU segítségével végzett h.264-dekódolás azonban jelenleg csak Windows operációs rendszerek alatt érhető el. Az első támogatott okostelefon-platform a Palm webOS-e lesz, ehhez még idén megjelenik a béta. A végleges Flash Player 10.1 várhatóan a jövő év első felében készülhet el.