Szoftver Hírek

Megjelent a Sun Microsystems által fejlesztett StarOffice 9, amely továbbra is a teljesen független OOo-val közös kódbázisra épül, viszont kereskedelmi szoftverként fizetős, amelyért cserébe néhány hasznos extrát kapunk.

A StarOffice 9 lényegében ugyanazokat az újdonságokat tartalmazza, mint az OOo 3 ingyenes multiplatform irodai szoftvercsomag egy hónappal ezelőtt. Mind közül a legfontosabb a fájlkompatibilitás további javítása, amivel könnyebbé tehető a különböző irodai szoftvercsomagokkal dolgozók közötti együttműködés, ami elsősorban természetesen a Microsoft Office-szal történő interoperabilitást jelenti. A StarOffice 9 és OOo 3 már natívan támogatja a Microsoft Office Open XML (OOXML) állományokat, amelyet az Office 2007-tel együtt vezetett be a redmondi cég. Szintén a támogatott formátumok közé került ODF legújabb, 1.2-es verziója is. A Sun kiegészítőjének segítségével a StarOffice 9 PDF-dokumentumokat is képes kezelni.

A tesztek szerint az OOo 3, így a StarOffice 9 is lényegesen gyorsabb lett az elődjénél, a telepítés pár perc alatt végbemegy, és a szoftverek indulása is gyorsabb, főleg, ha a gyakran használt komponenseket előtöltő Quickstartert is használjuk.. A Sun StarOffice extrái közé tartoznak a blogolási és wiki publikációs modulok, vagy a riportkészítő, vagy a prezentációk fájlméretének optimalizációja, valamint a Microsoft Office dokumentumok migrációját segítő konverterek.